Stilhedens Symfoni
Premiere 2010

1. verdenskrig. En soldat, skadet af krigen, søger ind på et hotel på vej hjem fra fronten. På det lille værelse trænger forskellige lyde ind til ham, deriblandt toner fra en komponist, der forsøger at skabe musik til den nye tid, en ny stil. Fra hotelværelset ser soldaten en kabaretdanserinde danse i mørket. Langsomt siver indtrykkene og lydene ikke bare ind til, men også ind i soldaten. I beruselse, længsel, angst, mareridt og hallucinationer møder soldaten komponisten og kabaretdanserinden og genoplever krigens rædsler. Blod, eksploderede kroppe, en døende ven, løbende soldater, bomber der springer og iskold regn.

Soldaten viser tegn på granatchok som vækker både frygt og kaos. Krigen har efterladt dybe sår i soldaten men kabaretdanserinden og komponisten er også dybt mærkede. STILHEDENS SYMFONI er en fortælling om at miste kontrol og fodfæste, når alt det man kender sprænges. En fortælling om at miste identitet og de massive omkostninger og konsekvenser enhver krig fører med sig. 

Inspiration 
STILHEDENS SYMFONI er min tolkning af, hvad der sker med en soldat, der vender hjem fra krig og de reaktioner, der uundgåeligt følger. Inspirationen til forestillingen kom for flere år siden, da jeg så gamle optagelser fra 1. verdenskrig af soldater, der led af granatchok. De fysiske skader, tics og mentale sår soldaterne havde fået gjorde indtryk. Optagelserne blev vist uden lyd og at se så voldsomme billeder i stilhed gjorde oplevelsen endnu stærkere og lagde grunden til forestillingens titel. Idag (2010) er Danmark i krig i Afghanistan, hvor mennesker dræber og bliver dræbt. Også her vender soldater hjem med alvorlige psykiske problemer. 


En tidligere udsendt soldat til Balkan udtrykte det overfor mig således: 

"Al normalitet bliver sprængt, det er surrealistisk,
ekstremt, adrenalin-pumpende, en dødsoplevelse og overlevelse.
Jeg er ikke den samme som før. Jeg er grundliggende blevet en anden."

Lille Carl, Dansehallerne
dansehallerne.dk
17. - 25. april 2010 
Varighed 60 minutter 


På og bag scenen

Idé, koreografi og iscenesættelse Pernille Garde Dansere Bo Madvig, Tiziana Fracchiolla & Alexandre Bourdat Dramaturgisk konsulent Kristoffer Møller Hansen Musik Greatmusic - Tin Soheili og Niklas Schak Scenografi og kostumer Julie Forchhammer Scenograf ass. Sara Vilslev Lysdesign Michael Breiner Video Mikal Bing Afvikler Jonas Corneliussen Produktionsleder Hanna Grue Pr Foto Natascha Thiara Rydvald & Freddy Tornberg Grafik Mette Kaspersen & Robin Neill Hart Pr Rikke Rottensten Administration Projektcentret i Dansehallerne/ Jens Christian Jensen.


Støttet af
Scenekunstudvalget, KODA dramatik, Toyota Fonden, Københavns Scenekunstudvalg, Augustinus Fonden, BG Fonden, Oda og Hans Svenningsens Fond og Knud Højgaards Fond. 



Pressen skrev:

Weekendavisen 2010, Majbrit Hjelmsbo:

"[...] Der er med andre ord alt andet end stille i Pernille Gardes Stilhedens Symfoni. Kuglerne pifter og bomberne springer stadig inde i soldatens hoved. Og det perverse show fortsætter åbenbart. En modig og kontant udmelding fra en koreograf der har noget på hjerte.”

Bo Madvig blev præmieret af Albert Gaubiers fond i 2010 bl.a. for sin rolle som soldaten i Stilhedens Symfoni Erik Aschengreen motiverede præmieringen således:

"I foråret 2010 skabte Bo Madvig igen en spændende skikkelse i Pernille Gardes "Stilhedens Symfoni". Som den traumatiserede soldat, der vender hjem efter krigen, gjorde han et stærkt indtryk. Efter at have set ham i den rolle var det helt klart, at nu måtte han altså have Albert Gaubiers legat."

Download skolemateriale

 

 

 

 

 

Pernille Garde
+45-27147206
mail@pernillegardestageart.dk